Uren- & kilometerregistratie 2018

Ik heb een agenda is dat niet genoeg?

Wil je als ondernemer met een eenmanszaak in aanmerking komen voor de fiscale voordelen dan zul je moeten aantonen dat je aan het urencriterium voldoet.

De belastingdienst zegt hierover: het moet aantoonbaar en controleerbaar zijn.

Door gebruik te maken van een Excel sheet hoeft de inspecteur niet meer zelf door jou agenda heen om je uren op te tellen. Uiteraard bewaar je je agenda’s wel!

Welke uren tellen mee?

Alle uren die je maakt ten behoeve van je onderneming tellen mee. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen declarabele en niet declarabele uren.

Bij niet declarabele uren kun je denken aan het bijhouden van vakliteratuur, het reizen naar een klant, het volgen van een cursus of opleiding ten behoeve van jouw onderneming.

Urencriterium

Om aan het urencriterium te voldoen moet je per jaar 1225 uur werkzaamheden verrichten ten behoeve van je eigen onderneming.

Als je halverwege het jaar start betekend dit niet dat je minder uren hoeft te maken. Het urencriterium is vastgesteld voor één kalenderjaar. Het maakt daarbij niet uit wanneer je start.

Er is één kleine uitzondering: zwangerschap! Je mag de niet gewerkte uren dan over twaalf weken wél schrijven.

Hoe gedetailleerd moet je zijn?

Hier is de belastingdienst niet heel specifiek in. Toch is het niet zo dat je uren “binnenhaalt” door bijvoorbeeld wekelijks 2 uur in te voeren voor administratie. Het moet wel per dag naar werkelijkheid worden ingevoerd.

Bijhouden met een stopwatch is daarbij niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld wel voldoen met. Klanten 5 uur, mails 0,5 uur, klanten bellen 2 uur, nieuwsbrief schrijven 1 uur.

Kilometerregistratie

Kilometerregistratie houd je alleen bij als je wilt aantonen dat je onder de 500 km per jaar blijft voor privé (bij auto van de zaak). Of als je de privé auto voor zakelijke kilometers gebruikt.

Je mag zo ie zo 0,19 cent per kilometer aan je onderneming declareren voor de zakelijke kilometers die jij met je privé auto maakt.

Daarnaast is het wellicht interessant om je facturen voor onderhoud en je tankbonnen te bewaren. Een deel van de BTW die je hierover betaald mag je aan het einde van het jaar terugvragen. Dit deel bereken je aan de hand van het percentage dat je over dat jaar zakelijk hebt gereden.

Wat levert het je op?

Het bijhouden van je uren en kilometers kost je hooguit 15 minuten per week. Als je eenmaal aan kunt tonen dat je aan het urencriterium voldoet betaal je over de eerste € 20.000 (niet exact) geen inkomstenbelasting. Dit is een forse besparing.

Bovendien ben je verplicht om je uren bij te houden. Bij controle kan het niet (goed) bijhouden van je uren je meer dan € 10.000 aan aftrekposten schelen. De moeite waard dus om 15 minuten per week aan je uren en kilometerregistratie te besteden.

Ook voor zakelijke kilometer die met een ander voertuig worden afgelegd telt de 0,19 cent per kilometer. Reis je met het openbaar vervoer dan gelden andere regels!

Geef een reactie