Geen categorie

Tijd voor de APK

Het eerste half jaar zit er op!
Nog zes maanden te gaan voor we de successen van dit jaar weer helemaal in kaart mogen brengen.

Maar zo halverwege het jaar is het ook een mooi moment om de tussentijdse balans eens op te maken. En opnieuw de koers te bepalen.
Hoe sta je er eigenlijk voor als je kijkt naar het bereiken van je doel?

Een mooi meetpunt is natuurlijk het saldo van je winstrekening, waarop je vanaf dag één bent begonnen met het reserveren van een deel van je omzet.

Maar de balans opmaken doe je niet alleen op het financiële en zakelijke stuk het is ook belangrijk om even stil te staan bij de balans in je persoonlijke stuk. Tenslotte heb je een tijdje terug besloten dat je geen slaaf meer wilt zijn voor je onderneming.

Dus stel ik je de vraag: “hoe is het met jou balans op alle vlakken?”

Specifiek wil ik in deze tijd even stil staan bij het persoonlijke stuk.

De balans in jezelf.
Ik gebruik hiervoor zelf de WGGG. Dit staat voor WERK, GEZIN, GEZONDHEID, GELD die als een 8 (oneindig geheel) met elkaar verbonden zijn.

Het gaat er hierbij niet alleen om hoe je gedachten zijn over ieder vlak maar vooral ook hoe jij hier voor jezelf invulling aan geeft.

We houden het voor nu even bij het opmaken van de balans over het eerste half jaar. Zoals ik eerder al aangaf zijn we als ondernemer vaak geneigd om onszelf te beoordelen op onze inzet en het resultaat wat we terug vinden in onze winst.

Door binnen het 365 dagen winst en salaris stappenplan, te werken met een specifieke winstrekening en hierop vanaf dag 1 een percentage te reserveren hebben we het verschil geleerd tussen fiscale en werkelijke winst.

Voor velen was dit het moment waarop ze voor het eerst echt winst realiseerde. Hoewel het soms ook erg onwennig aanvoelde.
Inmiddels zijn er ook ondernemers die al verder in de stappen beland zijn en de winstpercentages hebben aangepast aan de hand van de begrotingen en plannen die zij zichzelf hebben gesteld. Waarbij natuurlijk ook het salaris geen ondergeschoven kindje is gebleven.

Maar terug naar onze persoonlijke balans.
Ik vergelijk het maar met het onderhoud van je auto. We voldoen aan onze onderhoudsbeurten, laten olie en filters vervangen. Zorgen ervoor dat de motor weer soepel draait en proberen met dit onderhoud de auto zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Net als die auto ben jij de motor van je onderneming.
Tenzij je natuurlijk inmiddels zo groot gegroeid bent dat anderen het werk van je over kunnen nemen. Maar ik vermoed dat je nu lekker bezig bent om je onderneming voor jou te laten werken.

Het gekke is dat we voor onszelf echter het regulier onderhoud en die grote beurt maar even overslaan. Willen we dan niet voorkomen dat die motor stil valt?

Regulier onderhoud is rechtstreeks verbonden aan de GWWW die ik hiervoor al noemde. Zo kan een energieke dag routine voor jou een wereld van verschil maken als het gaat over de juiste mindset en het maken van de juiste keuzes die jou omzet opleveren.
En ook die APK hebben we nodig om die motor draaiende te houden.

Door onszelf te trakteren op een deel van de winst op onze winstrekening investeren we in het onderhoud dat onze motor draaiend houd.

De ondernemers uit het stappenplan 365 dagen leerde inmiddels hoe ze door gebruik te maken van de winstrekening dit onderhoud in zichzelf kunnen steken.

 

365 dagen winst en salaris


meer info

Geef een reactie