financieel·Tips

Zakelijke bankrekening

Hou jij wél het overzicht?

Misschien lijkt dit een rare vraag zeker gezien de kop van deze blog “zakelijke bankrekening”.

En toch kun je er niet onderuit dat het één met het ander is verbonden.

Vol verbazing ben ik dan ook over het feit dat veel ondernemers er (nog) niet voor kiezen een zakelijke bankrekening te openen. Argumenten als te duur, niet nodig, onhandig noem maar op zijn voor hen reden om het niet te doen en wegen schijnbaar hoger op tegen de voordelen van inzicht en overzicht in de financiële positie van hun onderneming. Wat ik niet begrijp is, hoe doen ze dit dan? Als je per week of maand naar je banksaldo gaat kijken moet het toch verrekte lastig zijn om onderscheid te kunnen maken tussen je privé en zakelijke uitgave. En wat als je eigenlijk nog een leverancier moet betalen terwijl je partner net de boodschappen heeft gepind en er daardoor nu onvoldoende saldo op de rekening staat? Je leverancier ziet je al aankomen. Om nog maar te zwijgen van de eventuele extra kosten die je krijgt doordat je nu je betaling een periode hebt moeten uitstellen. Nee geef mij dan maar de rust van overzicht en inzicht. Want wat kost het nu eigenlijk echt als je kiest voor een zakelijke rekening?

Het levert je in ieder geval al heel veel voordelen op. Je koppelt je bank (als jouw pakket dit ondersteund) heel simpel aan je boekhoudpakket zodat je boekingen automatisch weglopen tegen openstaande posten en jij met één druk op de knop je herinneringen of een betaaloverzicht kunt klaarzetten. Win, win want dit scheelt je echt veel tijd en een hoop frustratie. En je verdient hiermee al je eerste geld terug als je deze handelingen nu nog laat verrichten door je boekhouder.

Bij sommige banken heb je al voor € 5,- per maand een zakelijke rekening waar je onbeperkt rekeningen aan kunt toevoegen. Handig zo’n pakket als je je overzicht nog verder wilt specificeren. Zo houd je met een begroting niet alleen grip op je zakelijke kosten maar ook op je privé budget (salaris) en zet je wellicht wat opzij om later weer in je bedrijf te investeren

Als startend ondernemer lach je er misschien wel om. “Ha laat ik eerst mijn eerste euro maar eens gaan verdienen”. Maar als jij direct de basis goed op orde hebt scheelt dit een hoop kopzorgen achteraf.

En nu kun je natuurlijk denken, “daar heb ik toch een boekhouding voor!….” Tja… maar hoe lang duurt het voordat je uit de wirwar van cijfers uiteindelijk te voorschijn hebt getoverd hoe jij er nu echt financieel voor staat. Dan is het toch wel erg handig als jij weet hoe je er financieel voorstaat door alleen maar op je zakelijke bankrekening te hoeven kijken. En voor de kosten hoef je het mijn inzien zeker niet te laten nu je weet welke voordelen het je brengt.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie